Mariska Hypnose
Lifestyle

Mariska’s blog: Hypnose

Elke 2 weken een blog van mij over mijn reis naar mijn droombaan. Tijdens mijn reis vertel ik je over de stappen die ik zet en welke mijlpalen ik mag vieren en hoe ik obstakels zowel persoonlijk als zakelijk tegen kom en deze overwin.

Hypnose

Op Instagram stelde ik de vraag: Een blogpost over mijn ervaring van een hypnosesessie of mijn ervaring met een loopbaancoach? Het was overduidelijk: mijn hypnose ervaring!

Disclaimer Even een disclaimer vooraf: Ik ben geen expert en ik ben geen therapeut. Ik vertel het verhaal vanuit mijn eigen ervaring. Hoe dit voor jou zal zijn hangt helemaal af van hoe jij erin staat en in hoeverre je ervoor open staat. Ook heb ik het in mijn ervaringsverhaal over mijn opvoeding en ik wil benadrukken dat ik zielsveel van mijn ouders hou en niemand iets verwijt. Ik ga tevens niet dieper in op specifieke situaties uit respect voor de betrokkenen en omdat het niet relevant is voor het delen van mijn ervaring.

“Niet teveel nadenken, laat het maar gewoon over je heen komen.”

Relaxen op de bank

Begin april had ik weer mijn afspraak met mijn coach (Beatrix Baron van Artovivo) en ik vertelde haar dat ik in mijn dagelijks functioneren vaak de overtuiging heb dat ik niet goed genoeg ben. Dat uit zich in negatieve gedachten bij de dingen die ik doe. “Zeg ik het wel goed, doe ik het wel goed, wat vindt zij ervan, wat vindt hij ervan, wat als ik dit doe en niet dat” etc.

Dit gedrag en deze overtuiging vloeien voort uit gebeurtenissen in de eerste jaren van mijn jeugd, mijn opvoeding en jeugdervaringen. Tijdens het vertellen van de gebeurtenissen stelde mijn coach een hypnose voor om die ervaring/gebeurtenis aan te pakken. Ze zei letterlijk: “Niet teveel nadenken, laat het maar gewoon over je heen komen.” Ze vroeg nog: “Vind je het eng?” Waarop ik zei: “Nee, ik vind het wel leuk om een keer mee te maken.” Dus bleu als ik was ging ik er vol in.

Ik ging relaxed op haar bankje zitten met beide voeten op de grond en mijn handen rustig op mijn bovenbenen. Ik luisterde naar wat Beatrix mij vertelde. Zo ontspande ik tot ik in een diepe onderbewustzijn was terwijl ik wel gewoon bij was. Ik was zo diep dat ik het gevoel had dat ik niet meer kon bewegen, dat mijn handen in ijsblokjes waren veranderd.

Deuren en kleuren

Op het moment dat ik in diepe ontspanning en een soort trans was geraakt werd mij gevraagd om op zoek te gaan naar een rode deur met het cijfer 7 erop. Zodra ik er was moest ik knikken. Daarna mocht ik hem open maken. De kamer was helemaal rood en symboliseerde het probleem wat we gingen aanpakken. In mijn geval was dit de overtuiging dat ik niet goed genoeg ben. Ik mocht het helemaal in mij opnemen en als ik er klaar voor was mocht ik naar de volgende deur aan de andere kant van de kamer. Die deur was oranje en had het cijfer 6 erop. Weer gaf ik een knikje zodra ik bij die deur was.

Ik mocht door die deur en de kamer was helemaal oranje. In deze kamer lag al mijn wilskracht en moed om het “probleem” aan te pakken. Die wilskracht en moed mocht ik bij elkaar rapen en als ik er klaar voor was ging ik weer naar de volgende deur aan het eind van de kamer. Zo was deze deur geel met het cijfer 5 erop. 

Tranendal

Bij het openen van die deur was de volgende kamer geel. Ik weet het niet helemaal meer zeker, maar ik geloof dat in deze kamer mijn vroegste herinnering was van een situatie waarin ik mij niet goed genoeg voelde. Ik vertelde de situatie, wat er gezegd werd, maar ook wat ik rook of voelde op dat moment. Voor ik het wist was daar de tranendal. Ik huilde zo enorm hard dat ik er zelfs van moest hyperventileren. Beatrix stuurde mijn ademhaling zodat ik niet in de hyperventilatie bleef hangen.

Voor mijn gevoel duurde die tranendal eeuwig. Op het moment dat alle emoties eruit waren gekomen mocht ik gaan vertellen wat die kleine Mariska destijds echt nodig had. Dat was vooral een luisterend oor, ruimte om te praten en liefde. Dit mocht ik verankeren op een voor mij goede plek. Ik legde mijn hand op mijn hart en Beatrix vertelde verder. Zo gingen we nog 4 kamers door waarvan ik de details niet meer helemaal weet. Wat ik nog wel weet is dat de kleuren van de kamers de kleuren van de 7 chakra’s zijn.

In een van de opvolgende kamers ging ik naar een recente intense gebeurtenis waarbij ik me niet goed genoeg voelde. En in weer een volgende kamer ging ik terug naar een kleine recente gebeurtenis waarin ik mij niet goed genoeg voelde. Ook weet ik dat ik nog over golven gesurft heb. Verdere details van de hypnose sessie ben ik eigenlijk kwijt.

Bevrijd

Nadat ik de laatste deur achter me dicht gedaan had haalde Beatrix mij langzaam uit die diepe trans. Ik was op, leeg, verlicht en had enorme hoofdpijn. Ik wist ook niet zo goed wat ik allemaal moest zeggen. Ik moest het allemaal even laten bezinken. Beatrix vroeg hoe ik me nu voelde als ik aan de vroege gebeurtenis dacht, en wat voor emoties naar boven kwamen. Ik voelde niets. Ik zag het nog wel voor me, maar voelde er niets bij. Ik dacht: dat komt wel weer terug als ik een paar dagen verder ben, maar eerlijk, dat gebeurde niet. Ik heb me nog nooit zo bevrijd gevoeld.

Dankbaar

Dankbaar ben ik voor deze ervaring. Ik heb voor mijn gevoel namelijk letterlijk een baksteen uit mijn rugzak gehaald. Heb ik nou nooit meer last van die oude overtuiging? Jazeker wel! Maar de lading is weg. Als die overtuiging wel komt herken ik hem en kan ik hem makkelijk aankijken en weer wegzetten. Ik kan hem ombuigen naar iets productiefs.

Beatrix raadde mij nog aan om het volgende boek aan te schaffen om nog meer de verdieping in te gaan: Het helen van je innerlijke kind van Susanne Huhn 

Deze heb ik in huis en ga ik eerdaags aan beginnen. Wil je dat ik hier ook mijn ervaring over deel?

Mocht je vragen hebben voor mij, laat een reactie achter of stuur mij een bericht via mijn Instagram account @mariskasreis

Liefs,

Mariska

Lees ook Mariska’s vorige blog

Dit is ook leuk..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.