FRTY EMB uitslag
Lifestyle

Happy new me!

Hoe de EMB test mijn inzichten veranderden

Jaren lang gaf ik mijn hormonen overal de schuld van. Ik werd dikker, had steeds meer last van kwaaltjes en ik merkte op een gegeven moment dat mijn haar dunner werd. Als in.. ik kreeg mannen inhammen. En ik bleef maar moe zijn. ” Ja, maar dat heb je ieder jaar rond deze tijd. En de dokter heeft toen al gezegd dat dat door jouw micro adenoom kan komen.” Liet ik me steeds maar weer aanpraten. Terwijl ik diep van binnen wist dat ik daar echt niet zo veel last van had, als dat ik vroeger had. Er was iets anders.. en dat wis ik. Diep van binnen. Maar een EMB test doen? Dat was te zweverig hoor.

Ik liep van dokter naar dokter, probeerde tevergeefs af te vallen, was een magneet voor suiker (Dat had ik weer.. anderen zijn magneten voor geld en rijkdom, ik voor suiker) en viel van het ene pijntje in het andere. Ik was er wel een beetje klaar mee. Erger nog, ik was er heel erg gefrustreerd van. Met tranen in mijn ogen keek ik naar mezelf. Moe, lusteloos en heel veel pijn in mijn lichaam. Dit moest anders, ik ben 40 plus, niet 80plus. En nam mij de intentie voor om in 2021 me fit te voelen. FIT. Niet mager, FIT. En toen Naomi – je weet wel, Team FRTY Naomi – mij weer vertelde over de EMB test, besloot ik dat direct te doen.

Let’s do it!

Naomi schrijft in haar blog voor FRTY over de EMB test, vertelt zij over wat de test is. In deze post, vertel ik jou hoe de test werkte en welke inzichten ik heb gekregen door middel van die test.

Ik had dus weer ergens impulsief ja op gezegd, zonder dat ik echt wist wat ik had gezegd. Maar goed, mijn instinkt brengt me wel eens vaker ergens waar ik op dat moment moet zijn. Ik weet dat ik daar inmiddels niet meer zo veel over hoef te twijfelen. Maar toen Naomi de online intake deed, ik de zeeën van vragen voor me zag en hoorde dat ik mezelf moest prikken.. moest ik wel even slikken. “HA!”, zei dat stemmetje in mijn hoofd. ” Daar had je niet op gerekend he Truus!” Uh.. nee! Niet echt.

Bloed prikken

Een dag na de online intake ontving ik een pakketje en een mail met de instructies. De bloed test. Aangezien het een vrijdag was, moest ik even een paar dagen wachten met prikken. Oei, want nu had ik 4 dagen lang de tijd om me er extra druk over te maken. Doet het pijn? Gaat het me lukken? Gelukkig zaten er 2 prikker in het pakketje, dus er moest toch wel ergens bloed uit mijn vinger komen.. toch? Op mijn vrije woensdag middag ging ik prikken. Opgesloten in mijn werkkamer haalde ik even flink adem en zette het prikkertje aan mijn vinger. Met de diepste prikstand. Want.. nou ja, je kunt zelf heel goed je hand weghalen en dan heb je een ieniemienie prikje in je vinger..

En dat gebeurde natuurlijk ook. Na 2x prikken was mijn buisje nog niet heel erg gevuld. Dus als jij dit ook wil doen, raad ik je aan om er iemand bij te vragen die je hiermee kunt helpen. Het kleine gaatje dat je in jouw vinger prikt, is namelijk snel dicht als je er op een bepaalde manier op drukt. Ik balde enorm, want ik was inmiddels ook door mijn prikkers heen. Ik heb nog even overwogen om een naald te pakken, maar besloot toen maar even te appen. Gelukkig was Mariska to the rescue. Die keurig een buisje bloed voor me wist te prikken. Whoohoo!

De uitslag van de EMB test

Na het prikken stuurde ik het pakketje gelijk op en 4 weken later ontving ik de uitslag. Ook in een online sessie. We bespraken de tekorten aan mineralen en vitaminen. En het viel mij op dat mijn B12 gewoon helemaal niet goed was. Kwam daar die haaruitval dan van? En die vermoeidheid? Ik nam helemaal geen Omega 3 vetten op. Ook niet heel onlogisch. Ik eet al jaren geen boter en minimaal vetten. Ik heb namelijk vet genoeg van mijzelf 😉 Maar daar is mijn lichaam het dus niet mee eens.

Een heleboel werd mij duidelijk ik het gesprek. Hoe mijn darmen en lever onder druk stonden. Dat had ik in de maanden hiervoor ook alweer gevoeld toen ik weer heel veel maagpijn had om helemaal niets. Geen enkele trigger, behalve stress, zorgt er voor dat ik een lang tijd veel last heb van mijn maag en darmen. En hoe het stofje dat mijn geheugen goed laat werken en mij energiek en actief laat voelen, gewoon niet zo goed werkt. oh.. en er kwam dus ook uit dat mijn pijnbeleving anders is, waardoor mijn endorfine systeem niet zo goed werkt.

Langzaam maar zeker begon ik verbanden te zien. En uiteraard weerstand te voelen. Zonder weerstand, geen verandering. Ik denk dat ik het meest onder de indruk was van het feit dat al mijn hormonen goed werkte. Een geruststelling, moet ik je eerlijk bekennen hoor! Ik was het minste onder de indruk van mijn intolerantie voor gluten en tarwe. Als ik een broodje eet – hoe lekker ik het ook vind – heb ik altijd een enorme bal in mijn maag. En dat voel ik vaak nog lang na de maaltijd. Uit de test kwam ook naar voren dat ik op het moment een intolerantie heb voor soja EN koemelk. Nou, daar zit wel een dingetje. Want ik maak graag een mooie borrelplank met lekkere kaasjes! Ik had direct heimwee.

En dan..

Na alle tekorten te bespreken, had Naomi ook een mooi advies voor mij op papier gezet. Exorfine vrij eten. Exor- wat? Ik moest dat wel even op me in laten werken. Exorfine is een opiaat achtig stofje dat in diverse producten zit. Het enzym dat dat stofje in mijn lichaam moet afbreken, werkt niet goed. Omdat exorfine de darmcellen kapot kunnen maken, komt dat opiaat in mijn bloedbaan terecht en kleeft zich overal aan vast. Dat willen we niet! Want dat kan op lange termijn veel chronische schade aanrichten.

De uitslag van de EMB test was voor mij een feest van herkenning! En eindelijk heb ik de handvatten om dit aan te pakken!

In principe eet ik nu dus glutenvrij, nuttig ik geen koemelk producten zoals kaas, melk, yoghurt. En geen soja producten. Uiteraard kun je dat goed vervangen door andere producten. Ik ben niet zo’n fan van geitenmelk, dus vervang ik dat met amandel melk. Daarnaast kreeg ik een aantal mineralen en vitamine sublementen geadviseerd. Die ik keurig iedere dag inneem. En uiteraard – maar dat deed ik al – iedereen dag 3 stuks fruit en 500 gram groente.

Is het advies na de EMB test haalbaar?

Ik ben op het moment in de verkenningsfase. Voor mij is alles in huis al vervangen voor glutenvrij. Bij de gemiddelde supermarkt kun te tegenwoordig heel veel glutenvrije en melkvrije producten kopen. Dus ook glutenvrije koekjes. Met mate. Ik vind het eigenlijk best te doen. In de ochtend maak ik een smoothie, zoals ik altijd al deed. Ik vervang de yoghurt alleen door water of ongezoete amandelmelk. Soms, als ik daar trek in heb, gebruik ik cocosmelk. Op de kaasplank ligt nu een geitenkaasje met komkommer en een plantaardige spread. Ook erg lekker! En voor de lunch maak ik vaak een lekker gevulde salade of als ik tijd te kort heb, een eiwit shake met wat rauwkost. Omdat ik best een tijd koolhydraat arm heb gegeten, heb ik ook wel wat trucjes met het avondeten. Behalve sushi! Sorry, maar sushi zonder witte rijst, is geen sushi.

Dus op zich is het best te doen. En ik begin me er ook steeds fijner bij te voelen. De weerstand is weg en ik heb nu even 2 weken volledige vakantie van mijn werk genomen om lekker tot rust te komen. Ik slaap ook een heel stuk beter en weet me nu beter te wapenen tegen opkomende vermoeidheden. De afgelopen week heb ik zelfs in de middag een dutje gedaan. Dat is me sinds mijn eerste bevalling niet meer gelukt hoor.

Kwalen weg?

Ik denk dat het nog een beetje te vroeg is om dat te kunnen zeggen. Ik weet wel dat ik me al een stukje beter voel. Daarnaast is de uitslag van de EMB test een bevestiging dat ik niet helemaal gek ben. Dat is voor mij al een hele winst.

Naomi van Feel-n-Leef biedt de online EMB test aan voor € 214,- . Je kunt zelf prikken, maar je mag ook een afspraak maken op een van de 14 prikposten in Nederland. Woon je in de buurt? Dan kun je ook de Offline EMB test laten doen. Deze kost € 199,- en is bij Naomi in de praktijk. Meer informatie over de EMB test of contact met Naomi? Dat kan natuurlijk. Je kunt hier klikken om op haar website te komen.

Loop jij ook met vage kwalen? Ben je het beu dat je niet weet waar dit vandaan komt? Net als ik ook al alles geprobeerd en alle diëten wel een keer gedaan? Dan raad ik je echt aan om dit een keer te proberen. De EMB test geeft je heel veel informatie over het functioneren van jouw lijf en jouw hersenen.

Welke vage klachten heb jij FRTY?

Dit is ook leuk..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.