FRTY Kookt
Food

FRTY Kookt (over): Zoete aardappelsoep

Zoete aardappelsoep met feta vor 4-6 personen

Ik hou van soul-food. Eten waar je zelfs op een slechte dag nog een warm gevoel van krijgt. Maar, zoals vele moeders, heb ik wel wat eisen; het moet gezond en verantwoord zijn en het bereiden moet niet te lang duren! Ik heb vaak meer te doen dan uren in de keuken staan, dus maak ik het mezelf graag gemakkelijk. Een van die makkelijke, maar snelle gerechten is een overheerlijke zoete aardappelsoep met avocado. Een geweldige eyecatcher op een feestje, een heerlijk vullende – en vooral snelle- maaltijd voor iedere dag. En een soep die je zowel vegetarisch als met vlees kan opdienen. 

De versie die ik maak is vegetarisch. 

zoete aardappelsoep

Wat heb je nodig: 

  •  1 kg zoete aardappelen
  • 1 grote ui
  • 3 tot 4 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • klein beetje olijfolie
  • 125 ml groentebouillon
  • 125 ml soja melk (ongezoet) of een pakje kookroom (mijn favoriet)
  • rasp van een halve sinaasappel
  • een klein beetje cayennepeper

Voor de garnering; 

  • feta in blokjes (Avocado is ook heel lekker!)
  • een paar gebroken tortilla chips (of groente chips)
  • gefrituurde uitjes

Als je van vlees houdt, kun je in plaats van de tortilla chips ook kiezen voor knapperig uitgebakken ontbijtspek. 

Het recept

  1. Je verwarmt de oven voor op 180C. 

2. Terwijl de over zich verwarmt, schil je de aardappelen en snij je deze in stukjes. Even afspoelen en dan kunnen ze in een ovenschaal met anti-aanbak laag. Heb je geen ovenschaal met anti-aanbak laag, vet de bodem van de ovenschaal lichtjes in, voordat je de aardappelen in de ovenschaal doet. 

3. Snij vervolgens de uien grof en sprenkel deze over de aardappelen. Een klein beetje zout en peper er overheen en roer ze één of twee keer om in de ovenschaal. Vervolgens druk je de tenen knoflook, met schil en al, plat met de zijkant van het mes en leg deze bovenop het aardappel en ui mengsel. Sprenkel een klein beetje olie over het mengsel – heb je de ovenschaal ingevet met olie? Sla deze sta dan over, anders wordt het te vettig . Schuif de ovenschaal in de oven en bak de het mengsel totdat de aardappels zacht zijn. 

Zet in de tussentijd een pan met bouillon op het vuur. 

4. Als de aardappels zacht zijn, haal je de schaal uit de oven. Het hele huis zal nu al gevuld zijn met overheerlijke geuren van knoflook en aardappel. Je zult zien dat dat de knoflook nu ook zacht is en dat je deze makkelijk uit zijn schil kan halen. 

Schep zachtjes de zoete aardappelen, de uien en de knoflook (zonder schil) in de pan met bouillon en pureer deze tot je een glad mengsel hebt. Voeg tijdens het pureren de sojamelk (of kookroom) toe. 

Laat de soep nog eenmaal goed koken en voeg ondertussen de sinaasappelrasp en cayennepeper toe. Roer goed, zodat de smaken goed worden opgenomen door de soep. 

De soep is nu klaar om gegeten te worden! Schep m uit en garneer met avocado, tortilla chips en de gebakken uitjes.

Heb je nog rijst over van de vorige dag? Dat kan ook heel goed in de soep! 

Dit is ook leuk..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.