FRTY leest tips bij lezen
Lezen

4 tips om te ontdekken welk boek je geweldig vind

Oh.. lezen… Ik hou er zo van! Maar ik hoor heel vaak dat men een bieb of boekenwinkel in loopt en dan niet weet wat je moet kiezen. Het is overweldigend. Frustrerend! Want niets is zo irritant om net 20,- neer gelegd te hebben voor een boek dat je wellicht nooit meer open slaat.

Hoe kom je er nu achter naar welk genre boeken jouw voorkeur uitgaat en hoe je dat kunt ontdekken. Misschien weet je al wat jij fijne genres of fijne schrijvers vindt. Maar net als met kleding, schoenen en meubels wil jouw smaak met de jaren wel eens veranderen. Of lees je alleen maar een bepaald genre en wil je je tenen wel eens dopen in een andere poel. No worries, FRTY leest geeft je tips om hier achter te komen.

“Don’t judge a book by its cover”

Read what you love

Welk boek je leuk vind is voor iedereen verschillend. Maar…. Read what you love, want anders leg je het boek weer weg of voelt het als huiswerk. Het is echt ok om niet van de publiekslievelingen te houden of je star vast te houden aan een genre. Ga gewoon eens wat lezen. Duik jouw kast in of fiets eens lekker naar de dichtstbijzijnde bieb en ga neuzen. Zo ben ik er achter gekomen dat ik biografieen interessant vind, maar het moet niet suf gelezen worden. Het boek van Michelle Obama vond ik top! Goed geschreven, mooie opbouw. Het boek van haar man daarentegen – hoe interessant het ook is – ligt nog steeds op mijn nachtkastje stoffig te wezen. Ik kom er niet doorheen. En een mooie liefdestrilogie of een fantasy heeft mijn voorkeur. Ik hou er van om verliefd te worden op de karakters, om iets te voelen bij een boek.

FRTY tot snel

Laagdrempelig boek

Ik heb ook een hele tijd niet gelezen. Ja.. ik bladerde de Cosmo en deed de zelftestjes. Maar daar hield het ook echt op. Heel vroeger verslond ik kinderboeken, maar na het verplichte lezen op de middelbare was lezen echt een straf geworden. Jammer, want ondanks dat je leerkrachten je iets willen vertellen met de verplichte boeken ben ik van mening dat je op tiener leeftijd echt zelf je boeken moet kunnen kiezen. Je kunt niet iets stimuleren wat je wordt opgedragen..

Eerste vakantie

Ik startte dus pas weer met lezen nadat Harry Potter deel 3 uit was gekomen. Mijn man (toen vriend) nam een hele stapel boeken mee op onze eerste vakantie. Heel sexy… dat verwacht je dus niet als je hotel-de-botel met je liefje op vakantie gaat. Maar de schat drong op het strand maar aan: Lees deze Harry Potter nou! Na 5 dagen strandbedje naast een lezende vent, ben ik gezwicht. En ben daarna nooit meer opgehouden.

Start je net weer met lezen? Kies iets laagdrempeligs, iets waar jouw interesse naar uit gaat. Het is niet erg als je weer gaat starten met Pipi Langkous of Puk van de Petteflet. Of wanneer je echt veel van romantische verhalen houdt, om dan te starten met een kort liefdesverhaal. Het is ook niet erg als je na 3 hoofdstukken gewoon niet in het boek komt. Dan is het boek misschien op dat moment niet voor jou. Kies iets anders, gun jezelf de tijd. Misschien komt er een ander moment voor dat boek. Misschien ook niet. Het is allemaal ok. 

Boek je Bieb

En hoe leuk is het als je nu weer kunt uitvinden wat je leuk vindt? Als je nu, nu de zomerzon hoog aan de horizon staat en Corona onze levens iets minder beheerst, heerlijk eens de tijd kan nemen om op onderzoek uit te gaan naar jouw favoriete boek. Stap eens op de fiets en rij richting de lokale bieb en laat je, wanneer je eenmaal daar bent, eens lekker gaan langs al die boeken. Neem lekker de tijd en kijk eens om je heen. Pak een boek uit het rek, zegt het je iets? Ik vind niets zo fijn als een stapel boeken pakken en daar de eerste pagina’s lezen in een van de zitjes. 

Maar er zijn ook andere manieren om te kijken welke boeken je fijn vindt om te lezen, zonder er veel geld aan uit te geven. Kijk eens in jouw eigen boekenkast? Welke boeken heb je nog niet gelezen? Of welke heb je wel gelezen en was je erg fan van? Kijk eens online welke boeken daar bij aansluiten. Rubrieken als “Anderen lazen ook” doet wonderen. Schrijf de titel op, stap op de fiets naar die Bieb en lenen maar!!

Of neus eens in een boekenkast van de buurvrouw. Misschien is er in de buurt een Lees kastje of buurtbieb, waar je gratis boeken kunt lenen? Ook bij de kringloop kun je vaak voor weinig mooie pareltjes scoren!

Liever een e-boek? 

Hoewel ik van de geur van echte boeken hou, heb ik ook een e-reader. Ik vind het een ideaal ding, want ik heb het altijd mee. Ik kan dus altijd, overal ( en dus ook midden in de nacht, als mijn man naast me ligt te slapen en ik weeeeeer eens wakker ben) lezen zonder dat ik iemand stoor. Ik heb zelf gekozen voor een Kobo met een kobo abonnement. Maar ik lees dan ook iedere dag plus mijn kinderen lezen ook van mijn abonnement. Dat ws super handig tijdens de lockdown.

Ook e-boeken kun je lenen: www.onlinebibliotheek.nl

Gratis boeken bij Kobo: https://www.kobo.com/nl/nl/List/bekijk-het-overzicht-van-gratis-ebooks/QpkkVWnUw8sxmgjSlCbJRg

Stok achter de deur nodig?

En dan heb je eindelijk je boek gevonden. Het eerste deel lezen ging prima, maar dan… komt de was er tussen. De hond moet uit. Pfff… man is weer vergeten het gras te maaien, dus hup, snel aan de slag. En het leven komt er gewoon tussendoor denderen. Hoe je je daar voor afsluit vertel ik je volgende week.

Happy Readings FRTY’s


Wil je weten welke e-reader ik heb? Kan kun je op het plaatje hier onder klikken. Dit is een affiliatie linkje. Dat kost jou niets, maar ik ontvang van iedere verkoop een kleine percentage… om mijn boekenliefde weer in stand te houden 😉

En daar heb ik een Kobo plus ebook en luisterboek abonnement. Dat je op jouw e-reader, jouw tablet en telefoon kunt lezen en luisteren. Ideaal, want wij maken er gebruik van met het hele gezin.

Kobo Plus ebook en luisterboek abonnement

Dit is ook leuk..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.